Pages

Tuesday, July 1, 2014

Kita Bersahabat Malah BersaudaraAssalamualaikum w.b.t. 
Macam mana rasa bila bulan puasa ni? Ada rasa tenang tak? Untung kita tinggal di Malaysia yang agama rasminya Islam. Sebab apa, bila bulan puasa ni selalunya waktu bekerja disingkatkan. Kerja pula berkurang. Jadi, bolehlah kita berehat-rehat dan menumpukan diri terhadap ibadah yang berlipat kali ganda ganjarannya di bulan puasa ni. Apa macam? Ada rasa syukur tak?

Malam hari kita pergi ke surau solat tarawih, kita berpeluang berjumpa penduduk setempat. Mengeratkan silaturrahim. Yang mana sebelum ni tak kenal jadi kenal. Kan molek tu. Ramai kenalan boleh jadi ramai pula sahabat. Mereka tu kan semua saudara kita. Yela apa tidaknya, mereka kan saudara Islam kita. Sesungguhnya setiap muslim itu bersaudara. Malu nak tegur bagi salam dan senyum je. Sebarkan kasih-sayang sebagai saudara Islam. Orang yang jiwa dia penuh dengan kasih sayang kerana Allah, jiwa dia akan sentiasa tenteram. Orang lain bahagia, kita pun turut bahagia. Tak nak ke?

Selain di surau atau masjid, kita boleh saja terserempak di tempat-tempat lain. Mereka berada di sekitar kita. Kita ni hidup kat dunia berkongsi tempat dengan makhluk-makhluk lain terutamanya manusia. Siapa yang hidup ni nak hidup sorang-sorang je. Tak ada punya hatta orang yang menyendiri pun inginkan keluarga bersama dia.

Kita masing-masing ada kawan bukan? Sahabat? Teman? Kenalan? Semua istilah tu lain maksudnya. Kita sendiri yang boleh meletakkan mereka dalam kategori yang mana satu. Tapi kadang kita ni tersilap. Tersilap menilai meletakkan musuh dalam selimut sebagai sahabat. Akhirnya kita juga yang kena tikam dari belakang.

Perbezaan istilah-istilah tu bukanlah untuk kita membeza-bezakan taraf mereka dalam kehidupan kita. Tetapi, kita boleh tentukan sama ada perkenalan itu membawa kepada kebaikan atau sebaliknya. Kita kenal ramai orang tetapi belum tentu semuanya membawa kita kepada kebaikan. Kita kadang pilih kawan yang berharta sebagai sahabat. Namun belum tentu dia akan menolong kita tatkala kita memerlukan. Pertolongan pula macam-macam boleh jadi. Tolong bagi semangat tu sudah sangat baik. Manusia ni memang tak boleh hidup bersendirian. Itulah sifat manusia.

Yang kita namakan sahabat tu selalunya kita akan selalu melakukan aktiviti bersama juga bersusah senang bersama selagi ianya membawa kepada kebaikan. Jangan abaikan prinsip membawa kepada kebaikan tu. Selalunya orang pilih kawan yang sekepala walaupun selalu buat benda yang sia-sia. Jadi, elakkan perkara sia-sia tu. Kawan tetap kawan. Ini bermakna kita hindarkan perkara sia-sia tu bukan dari diri kita sahaja, malah bebas daripada kawan kita tu.

Jadi macam mana sekarang? Berkawanlah dengan sesiapa sahaja, bersahabatlah kepada yang menunjukkan jalan ke syurga, dan bersaudaralah dengan mereka yang bersama menegakkan agama Allah. Saya tidak pandai berbahasa, semoga yang baik kita kongsi bersama. Yang buruk, syuhhh!! Campak jauh-jauh sana!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...