Pages

Friday, June 27, 2014

Duit Oh Duit

Anda ada masalah duit? Saya yakin tak ada. Semua yang tengah membaca entri ni pasti bijak berbelanja. Betul ke ni? Eh, bukan nak cakap kat kamu. Saya nak ingatkan diri saya sendiri. Jika rasa baik, kita kongsi bersama. Boleh tak? Hah! Macam tulaa..

Hidup sekarang ni bukan kemain lagi peranan duit ni. Orang kata duit bukan segalanya, duit bukan pengukur bahagia. Tapi kalau takde duit susah jugak nak bahagia. Senang cerita tengok orang yang berhutang tak de duit nak bayar tu, bahagia ke? 

Setiap daripada kita ni masing-masing lain bahagiannya. Lebih kat sini, kurang kat sana. Kurang kat sini, lebih kat sana. Macam duit ni jugak. Duit banyak, kadang masa pula sempit. Itu contoh. Bukan kata kat tuan hamba. Eceh.

Rata-rata orang kita ni tak pandai nak menguruskan kewangan. Saya pun tengah belajar, tak kata saya pandai ye. Jangan buat muka macam tu. Kalau mahu, sama-sama kita belajar mengurus kewangan okay.

Orang kita ni selalunya seronok membeli. Hutang pun hutang la. Apa nak risau ada gaji tetap. Tetap pun tetap juga bang. Masa akan datang kita tak boleh jangka. Apa kata kita letak safety factor  sikit kat kewangan kita. Macam mana tu? Tak tau ke? Laa kalau kegunaan kita sebulan lebih kurang RM1000, kita pastikan kita ada simpanan beberapa kali ganda. Letaklah 3 kali ganda, RM3000 dalam simpanan. Jadi, kalau kita hilang sumber kewangan pun ade masa 3 bulan untuk recover balik. Tapi anda belanja lebihkan? Hah, ce kire sendiri yeop berapa patut ada. 

Tu kita namakan simpanan asas. Sebaik-baiknya kena lebihla. Kita set safety factor kita sendiri dan pastikan lebih daripada tu. Nak simpan pun simpan kat tempat yang kita senang nak ambil balik. Letak dalam akaun bank la senang nak ambil balik kalau ada kecemasan. Tapi jangan senang-senang plak nak ambil. Biar je kat situ sebagai backup.

Kita selalu nampak orang kita ni kalau start je dapat kerja macam-macam dia nak beli. Simpanan tu jadi nombor dua. Sepatutnya set simpanan dulu paling kurang pun 10% daripada pendapatan kita. Hei, EPF pun 11% kasi la lebih sikit. Okay letak tinggi sikit okay peratus simpanan tu. Jadi, selebihnya bolehlah kita agihkan ke tempat-tempat lain. Ni beli kereta je dah 50% daripada pendapatan apahal tu.

Ramai orang bankrap sebab hutang. Seboleh-bolehnya elakkan berhutang kecuali benda tu memang mahal dan perlu. Sekarang kan banyak yang boleh beli secara ansuran. Beli cerek, beli handphone, laptop, almari semuanya ansuran pun boleh bahhh. Bagi saya kalau benda macam ni tak perlu la buat ansuran. Beli cash je. Kalau tak cukup duit kumpul dulu baru beli. Tak rasa rugi ke beli ansuran? Bunga dia omak aih. Kalau wangi tak apa la. Faham tak?

"Biar miskin asal bergaya."

Emm. Yela tu. Tapi ada eloknya juga kalau kita cuba bergaya dan cuba untuk melangsaikan semua bebanan kewangan tu. Mungkin boleh jadi pembakar semangat untuk berusaha lebih. Tapi kalau dah berlebih-lebih. Letihnya tak sudah nanti. Siapa nak tolong maaa.... Along bukan mau tolong. Ambil kesempatan lagi ada. Jangan sampai terjebak ye. Boleh bayang kalau kita dalam keadaan terdesak entah-entah maunya kita pinjam kat along. Dah semua bank tak approve loan, orang terdekat pun tak mampu nak tolong. Boleh jadi apa.

Ilmu pengurusan kewangan ni memang satu ilmu yang penting. Patut diterapkan sejak kecil lagi. Pernah dengar tak ungkapan "Kefakiran itu punca kekufuran?" Kufur tu maksudnya kita kufur nikmat, kufur perintah Allah, kufur dengan melakukan larangan Allah. Jadi sebenarnya kita ni telah dididik supaya jangan sampai miskin disebabkan malas berusaha ataupun silap menguruskan kewangan. Takut-takut nanti hilang pertimbangan bila keadaan mendesak. Kita tengok negara yang rakyat dia kaya-kaya. Jurang ekonomi kecil. Kan kurang jenayah bermotifkan harta.

Jadi, point penting dah dapat belum daripada isu perbincangan kita ni? Takpalah saya highlightkan balik. Pertama, pastikan letak safety factor untuk kita tetapkan simpanan asas sebagai penyelamat di masa-masa kecemasan. Kedua, pastikan peratusan simpanan daripada pendapatan dipenuhi dahulu sebelum diagihkan kepada benda-benda lain. Ketiga, jangan berbelanja diluar kemampuan. Keempat, elakkan hutang. Kelima, beli insuran. Eh yang ni macam tak ada cakap je tadi. Takpa. Kita sambung cerita pasal insuran pada entri akan datang. Selamat berbelanja dengan cemerlang!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...